Hem Om OKBv Kontakta Aktuellt Arkiv Skenbladet  
             

Kan ett lok ersätta en trädgårdstomte?

Efter beslutet att koncentrera verksamheten till verkligheten just nu- och anpassa resurserna till antalet verksamma medlemmar - samt den ekonomiska situation vi befinner oss i idag. Och väga in möjligheten att bedriva trafik på Infrastrukturen.

Då gäller det att lägga resurserna på OKB fordonen och se till att de räddas till eftervärlden. Det innebär att vi förutom de fordon som deponerats hos andra föreningar, även måste se till att göra oss av med en del trotjänare som vi inte längre har plats för.

I dagsläget kostar det drygt 13 000 kronor att förvara exempelvis en trafikvagn under tak.  För att utröna intresset för att ta hand om några av våra lok, tog styrelsen beslutet att lägga ut annonser på Blocket och i tidningen Nostalgia.
 Efter en nästan veckolång kamp med personalen på Blocket om att vi skulle få lägga ut fordonen där under rubriken "Entreprenadmasklner" - för det fanns inga andra passande rubriker - så började det verkligen hända något. Det var första gången man hade "hittat" lok till salu på Blocket.

Snabbt som den vaknade intresset för vad som hände i Svartvik! Det krävdes svar. På "Postvagnen" och "Järnvägshistoriskt Forum" började det genast spekuleras och olika scenarier målas upp.

Det var förväntat och inom styrelsen hade vi bestämt att inte gå i polemik med dessa skribenter och frågeställare. Vi behövde lägga tiden på annat.
Först hörde Sundsvalls Tidning av sig och de skrev omgående en artikel. Dagbladet och Östersundsposten följde efter. Redan dagen efter införandet var det någon Blocketläsare som lagt upp ett Facebook-konto med över 300 delningar.

Anders Jonsson, journalist på en av TV- kanalerna, var helt övertygad om att den här försäljningen var så unik att det här var en riksangelägenhet. Alltså ett två-minutersinslag i ett av nyhetsprogrammen på TV.

Så journalisten kom ut till Svartvik och myntade genast begreppet att nu hade någon tidernas chans att komma över något som distanserade varje idé om att skaffa en ny trädgårdstomte. Filmandet och reportaget för att göra dessa två minuter tog två timmar och jag och vår

ordförande fick massor av intressanta -och roliga- frågor att svara på. Exempelvis om man som spekulativ köpare måste sparka på hjulen. Ungefär som när man köper en begagnad bil. Nu är I alla fall bollen I rullning och vi har fått intressanta förslag från i stort sett hela landet. Nu gäller det bara att priset blir av den digniteten att vi klarar av hyran några år framåt.

Anbudstiden på loken utgår den 15 maj  2015.

Uppdaterad:  2015-03-14              -  Sällskapet Ostkustbanans vänner, OKBv, Svartviksvägen 22, 862 33 KVISSLEBY. E-post: okbv@okbv.se